perjantai 13. kesäkuuta 2014

'DESIGN YOUR NATURE'

Otsikko oli päivän mittaisen linografiikan työpajan teema. Linografiikkaa tehtiin namibialaisen taiteilijan Elia Shiwoohamban opastuksella, ja mukana oli myös kotipaikkakunnallani asuva taiteilija Hanna Peräkylä, joka oli mukana työpajan järjestämisessä. 

Alkuun oli vaikea hahmottaa, mikä osa levyllä pitää kaivertaa pois ja millä tavalla saisi haluamansa lopputuloksen, mutta onneksi ideasta sai aika nopeasti kiinni. Linolevyn 
kaivertaminen oli oikeastaan aika rankkaa (oikean käden etusormi on edelleen melkein tunnoton, kynsi tuntuu siltä, että irtoaisi, ja kättä särkee...), mutta tekniikkana linografia on kuitenkin aivan mahtavaa! 

Linografiikkaa olen tehnyt joskus lapsena ja nuorena, joten ihan pihalla en sentään ollut kaivertamisen suhteen. Aika pian pääsinkin jo työn touhuun, ja Elialta sain hyviä neuvoja työn suhteen, koska meinasi tulla jo liikaa valkoista pintaa ensimmäiselle laatalle...

Tekemisen kautta oppi näkemään ja suunnittelemaan syntyvää kuviota kaivertamisen suhteen, ja lopulta ei enää tarvinutkaan kuin mennä fiiliksen mukaan. 

Kuten viime syksyisessä kartonkigrafiikassa, myös tällä kertaa kokeilussa oli pöllöt. Pöllöt sopivat myös "Design your nature"-teemaan, eli aiheen valinnassa ei ollut mitään ongelmaa...Meitä oli pieni, mutta sitäkin hauskempi porukka tekemässä, ja päivän parasta antia olivatkin valmistuneiden vedosten lisäksi uudet, ihanat ihmiset! Kaikkia yhdisti tekemisen ilo ja kiinnostus taidetta ja käsillä tekemistä kohtaan. Ihan mahtavaa! Opin myös lyhyessä ajassa paljon Namibiasta, namibialaisesta taiteesta ja elämästä, ja samalla heräsi kaukokaipuu ja mielenkiinto Afrikkaa kohden. Tiedä sitten, mistä sitä itsensä vielä joskus tulevaisuudessa löytää :)

Antoisa ja hauska kokemus takana, ja tämänkaltaisia työpajoja kokeilisin mielelläni ehdottomasti uudelleen! Pääsin myös viimein hyödyntämään edelliskauden maalausryhmäläiseltä hankkimiani sienivärjättyjä papereita, joille pöllöhahmojen vedostaminen onnistui paremmin kuin olin uskaltanut toivoa. Eli ainakin sain aikaan todella uniikkeja vedoksia, koska samanlaista paperiakaan ei ole missään muualla!

Tässä vähän kuvia omista pöllöilyistäni ja namibialaisen Elian töistä. Itselleni lähti matkaan muistoksi pieni pöllöaiheinen vedos: eipä olekaan kotona ennestään namibialaista grafiikkaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti