torstai 8. toukokuuta 2014

Kakkusia ja kiekkosia

Tässä muutama simppeli ohje kakuista ja suolaisesta tarjottavasta. Nämä sopivat hyvin syntymäpäiville tai muuhun tilaisuuteen tarjottavaksi, koska ovat maukkaita, mutta myös helppo valmistaa etukäteen. Appelsiini-suklaakuivakakku säilyy hyvänä useamman päivän viileässä. Lohikiekot on kätevä pakastaa vastapaistettuina, samoin browniet, jolloin ne voi ottaa sulamaan tarjoilupäivänä. Toki molemmat säilyvät myös jääkaapissa tarjoiluun saakka, jos ei halua pakastaa.

APPELSIINI-SUKLAAKAKKU (laktoositon)

200 g laktoositonta leivontamargariinia
1,25 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
5 tl kaakaonibsejä (kaakaopapurouhe)
75 g suklaata kuutioituna (Brunbergin laktoositon maitosuklaa, puolet 150 g levystä)
1 appelsiinin kuori raastettuna
0,5 dl appelsiininmehua

Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää kananmunat joukkoon yksitellen, hyvin vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. 

Lisää lopuksi raastettu appelsiininkuori ja appelsiinimehu ja sekoita taikina tasaiseksi.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan (50-60 min). Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, ja suojaa tarvittaessa kakkua palamiselta leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.

Tuli hyvä kakku!





APPELSIINI-BROWNIET

100 g taloussuklaata/leivontasuklaata
40 g voita
60 g juoksevaa margariinia (Flora Culinesse)
2,5 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl mantelirouhetta
1 appelsiinin kuori raastettuna
3 rkl appelsiinimehua
2-3 tl kaakaonibsejä

Sulata suklaa ja rasva mikrossa.

Lisää sokeri ja sekoita tasaiseksi. Lisää munat voimakkaasti vatkaten. Yhdistä loput aineet keskenään ja lisää taikinaan.

Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu. Lisää ne takinaan, sekoita taikinaa mahdollisimman vähän (vain sen verran, että ainekset sekoittuvat)

Vuoraa uunivuoka (esim. n. 25 x 30 cm) leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa 20-30 min. 

Omat browniet olivat muuten koostumukseltaan sitä, mitä pitääkin, mutta hieman liian kypsiä. Saavat siis jäädä vähän raaemmaksi, eli paistoaika varmaan olisi lähemmäs 20 minuuttia kuin 30 min. Omaan makuun olivat myös todella makeita, joten tarvittaessa sokerin määrää ohjeesta voi vähentää. 

Alkuperäinen ohje löytyy linkistä http://www.voice.fi/koti/raikas-ja-taytelainen-herkku-suklaa-appelsiinibrowniet/29/54751


SITRUUNAISET LOHI-RAPUKIEKOT

n. 30 kpl

Täyte:
puolikas sipuli
0,5 dl tuoretta ruohosipulia 
150 g Viola tuorejuusto, rapu
n. 120 g kylmäsavulohta hienonnettuna
1 dl vahvaa juustoraastetta, esim. mustaleima emmental
3 rkl sitruunanmehua
0,5 kananmunaa
mustapippuria myllystä maun mukaan 
sitruunasuolaa muutama ripaus

Voiteluun: kananmunaa, koristeeksi unikonsiemeniä

Taikina: Iso lehtitaikinalevy (600 g)

Sulata pakastetaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Valmista täyte silppuamalla sipulit, hienontamalla lohi ja sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Säästä puolet kananmunasta kiekkojen voitelua varten. Mausta täytettä vielä tarpeen mukaan yrteillä tai pippurilla.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen, ohuehko levy (paksuus alle 0,5 cm). Jos taikina on sulana kovin tahmeaa, käytä vehnäjauhoja apuna kaulimisessa. 

Levitä lohi-raputäyte taikinalevylle ja rullaa tiiviiksi kääröksi. Painele saumakohta hyvin kiinni, jottei taikina repeydy paistamisen aikana. Leikkaa taikinarullasta n. 1 cm levyisiä viipaleita ja painele ne kiekoiksi joko suoraan pellille leivinpaperin päälle tai kevyesti voideltuihin paperisiin muffinivuokiin.

Paista lohikiekkoja 200 asteessa n. 20 min, kunnes kiekko on pohjasta kypsä ja pinta saanut kauniin kullanruskean värin.

Tarjoile pienenä suolapalana joko lämpiminä tai kylminä suupaloina. Lohikiekot sopivat myös esim. vihersalaatin lisukkeeksi.





KEVÄINEN LIME-VALKOSUKLAAKAKKU
(8-10 hengelle)

Tämän kakun keveän olemuksen salaisuus piilee kääretorttupohjassa ja raikkaassa täytteessä, jossa yhdistyy lime ja makea valkosuklaa.

Pohja (gluteeniton)

3 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet pienissä erissä, varovasti kaapimella nostellen.

Paista 200 asteessa n. 8 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille, irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

Täyte:
1 prk Valio maustettu rahka valkosuklaa-lime
muutama rkl hilloa, esim. karhunvatukkahillo tai muu marja/hedelmähillo
kostuttamiseen kirpeää mehua, esim. seljankukkamehu (Ikea) 
1 rs (175 g) Philadelphia tuorejuusto (laktoositon)
vaniljasokeria

Päälle
1 tlk (2 dl) vispikermaa
vaniljasokeria
valkosuklaata rouheena
kuivattua melonia ja papaijaa

Leikkaa irtopohjavuoan kokoinen (halk. n. 24 cm) ympyrä kakkupohjasta.

Aseta kakkupohja leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.
Kostuta pohja mehulla, ja levitä päälle hilloa. Sekoita tuorejuusto ja maustettu rahka keskenään, makeuta halutessasi vaniljasokerilla. Levitä juusto-rahkaseos kakkupohjan ja hillon päälle. 

Kasaa ylijääneistä kakkupohjan paloista rahkaseoksen päälle seuraava kerros. Kostuta mehulla.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi, makeuta vaniljasokerilla.
Levitä kakunpaloista kasatun kerroksen päälle paksulti kermaa. Anna kakun vetäytyä viileässä. 

Irrota kakku varovasti irtopohjavuoasta ja aseta tarjoilulautaselle.
Koristele kuivatuilla hedelmänpaloilla ja rouhitulla valkosuklaalla ennen tarjoilua.





Tällaisia herkkuja siis tällä kertaa kokeiltu. Katsotaan, mitä muuta herkullista toukokuu tuo tullessaan. Ainakin Ravintolapäivän!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti