tiistai 25. kesäkuuta 2013

Ruokaohjeita ei ole tehty noudatettaviksi...


Jo muutaman päivän ajan haaveilemani tomaatti-vuohenjuustopiirakan teko pääsi tänään täytäntöönpanovaiheeseen. Kerrankin tajusin tehdä ostoslistan etukäteen, jottei aina tarvitse kaupassa alkaa arpomaan, mitä lähtee mukaan ja mitä oleellista unohtuu. 

Alkuperäinen tomaattipiirakan ohje löytyy uusimmasta Kodin Kuvalehdestä (nro 13) ja ohje vaikutti oikein hyvältä. Mutta luovana ruokaharrastajana huomasin ohjeen mukaan aloittaessani muuntelevani sitä surutta; jos en ihan joka kohdassa, niin ainakin joka toisessa. Lopputulos muhii uunissa, joten innolla odotan maistiaisia. Alkuperäinen ohje on siis vielä testaamatta, mutta en usko oman versioni ainakaan häviävän sille :)

Tässä siis sekä oikea, alkuperäinen ohje ja suluissa se, mitä minä tein. 


POHJA


150 G VOITA TAI MARGARIINIA (n. 125 g margariinia)

1 DL VEHNÄJAUHOJA

1 3/4 DL SÄMPYLÄJAUHOJA ( n. 0,5 dl kuorettomia seesaminsiemeniä + n. 0,5 dl 4-viljan hiutaleita + loput vehnäjauhoja)

1/2 TL LEIVINJAUHETTA

1 DL PARMESAANIJAUHETTA (käytin pussista tuoreraastettua Parmigiano Reggianoa)

2 RKL KYLMÄÄ VETTÄ (no jotain sinne päin suunnilleen)



TÄYTE


3 RKL PESTOA

100 G PINAATTIA TAI 
2 RUUKKUA BASILIKAA
(tuoretta pinaattia ei löytynyt, joten hätäratkaisuna valitsin 1 pss kotimaista pakastepinaattia ja tuoretta basilikaa noin 1/3 ruukullisen verran)

200 G VUOHENJUUSTOA  (muuten noudatin määrää, mutta söin yhden viipaleen... käytin President Chevreä, valmiiksi viipaloituna 2 x 6 siivua)

1 TLK (2,5 dl) VALION MAUSTETTUA 3 SIPULIA-RUOKAKERMAA 

3 KANANMUNAA  ( jääkaapissa oli vain kaksi)

1 TL ROUHITTUA MUSTAPIPPURIA (eli kymmenisen pyöräytystä pippurimyllystä)

1 TL PAPRIKAJAUHETTA (käytin mietoa savupaprikajauhetta, 1 tl ja risat)

1 TL SUOLAA (laitoin Herbamare yrttisuolaa jotakuinkin 1 tl verran muna-kermaseokseen, ja ripottelin myös pinaattien päälle vähän yrttisuolaa pippurin kanssa)

2 DL JUUSTORAASTETTA (tai vähän enemmänkin, laitoin Emmental sinileimaa)

500 G TOMAATTEJA (eli taisi olla jotakuinkin 6 kpl isoa tomaattia)

1 SIPULI (laitoinkin kaksi!)



Ja sitten tehdään niin tai näin:

  • Nypi pohjan aineet nopeasti taikinaksi, painele litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa tunti (en malttanut odottaa tuntia, mutta hyvää tuli joka tapauksessa)
  • Painele taikina voidellun vuoan (halkaisija n. 26 cm) pohjalle ja reunoille 
  • Levitä pohjalle ohut kerros pestoa, tuoreita basilikanlehtiä tai pinaatinlehtiä (laitoin siis pakastepinaattia kuutioina, ja lisukkeeksi jonkin verran tuoretta basilikaa, n. 1/3 ruukkua)
  • Levitä päälle juustopaloja (levitin vuohenjuuston kiekkoina, jonka jälkeen pohjan ja täytteiden päälle ripaus yrttisuolaa ja muutama rouhaisu mustapippuria myllystä)
  • Sekoita kerma, munat, pippuri, paprikajauhe ja juustoraaste.
  • Kuutioi tomaatit, kuori ja silppua sipuli. (Tämän vaiheen tein jo aiemmin, jotta turha neste valui tomaateista pois täytettä vetistyttämästä)


  • Levitä kermaseos piirakkapohjalle ja sen päälle keskenään sekoitetut kasvikset. Painele täytettä hieman haarukalla (painelin lusikalla, heh heh. Lisäsin vielä reilusti ripotellen pinnalle pizzamaustetta)







  • Paista piirakkaa uunin alatasolla 15-20 min, jonka jälkeen jatka paistamista keskitasolla 15 minuuttia (ohjeesta näytti puuttuvan paistolämpötila kokonaan, mutta itse paistoin uunissa 225 asteessa; ensin alatasolla n. 15 min, jonka jälkeen keskitasolla n. 20 min, loppuajan folio piirakan suojana. Uunin laitettuani pois päältä jätin piirakan vielä hyytymään ja vetäytymään "jälkilämmölle" aika pitkäksi aikaa, koska yhden kanamunan jättäminen ohjeesta kostautui hieman pakastepinaatin kanssa = täyte ei hyytynyt ihan kokonaan. Makuun tämä ei onneksi vaikuttanut!)
  • Anna piirakan vetäytyä vähintään 15 min ennen tarjoamista. (itse tykkään suolaisista piirakoista yleensä jäähtyneenä tai kylmänä, koska maut tulevat usein silloin paremmin esiin)

Piirakan paistamisen loppuvaiheessa olin niin innoissani lopputuloksesta, että poltin myös sormeni uunin luukussa. Onneksi oli vasen käsi, ja pakastimesta löytyi ensiavuksi tosi jäinen (740 g painava) kylmäelementti, joka vastaa neljän kylmäkallen tehoa ja viilentää tehokkaasti jopa 10 tunnin ajan... No, näille palaneille sormille riitti pari minuuttia, koska mistään syväjäädytyksestä ei ollut kyse :) 

Eli ei mene aina niinkuin Strömsössä tässäkään keittiössä!!! Mutta ei ruoanlaiton niin vakavaa tarvi ollakaan. 

Kokonaisuudessaan piirakkaohjeen luova muuntelu johti, ei ihan täydelliseen, mutta oikein maukkaaseen lopputulokseen. Valmiiksi maustettu ruokakerma oli tosin pettymys, koska siitä ei mitään erityistä makua löytynyt, ainakaan kaikkien muiden makujen joukossa. Ihanan pehmeä ja miedohko chevre puolestaan toimi tässä piirakassa loistavasti, ja uskoisin sen maistuvan myös ei-vuohenjuuston-ystäville. 

Erityisesti pidin ideastani lisätä seesaminsiemeniä piirakkapohjaan, koska sellaista ei ole aiemmin tullut edes maistettua. Seesami toi kivasti sekä rakennetta että makua pohjaan. 

Kokeilut siis jatkukoon! :) 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti