sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Vaaleanpunaisia unelmia

Alkukesän helteiden laannuttua pääsin taas pikku tauon jälkeen leipomisen pariin :) Toukokuussa lahjaksi saamani Kinuskikissa leipoo-kirja on aivan täydellinen: täynnä ihania kuvia ja ohjeita. Raparperista piti sesonkituotteena jotain tehdä, joten bongasin kirjasta "Juhannuksen raparperiunelman" ohjeen. Tässä kakussa pääsee hyödyntämään raparperia vähän uudella tavalla. 

Muokkailin reseptiä hieman omanlaisekseni, esim. käyttämällä tuorejuustona aitoa mascarponea ja vaihtamalla tavallisen sokerin tummaan ruokokidesokeriin. Lisäksi jouduin jättämään vaniljatangon tällä kertaa pois, koska lähikaupan vaniljatankojen hinta (466 e/kg) hieman järkytti :D

Pohjasta tuli mielestäni hieman liian kuiva ja tuhti versio, joten seuraavan kerran voisi kokeilla toisenlaista pohjaa. Raparperit kypsyivät kivasti uunissa piirakkataikinan päällä, mutta toisaalta esim. kääretorttupohjan kanssa voisi raparperia käyttää hillokkeen muodossa. Katsotaan, millainen seuraavasta versiosta tulee!





Tässä alkuperäinen resepti Kinuskikissalta:

POHJA

3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
0,5 dl vettä

RAPARPERITÄYTE

500 g raparperia
2 rkl perunajauhoja
1,5 dl sokeria

VANILJATÄYTE

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1,5 dl tomusokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 valkuaista
2 rkl sitruunamehua

PURSOTUS JA KORISTELU

1,5 dl Flora Vispiä tai vispikermaa
1 tl sokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta
raparperinkuorta

Ja tässä käytännön työvaiheita:

  • Vuoraa irtoohjavuoan (halk. 24 cm) pohja leivinpaperilla, sivele vuoan sisäreunoille ruokaöljyä
  • Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon rasva ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.
  • Leikkaa raparperit paloiksi, sekoita joukkoon perunajauhot ja sokeri. Levitä raparperiseos pohjan päälle.
  • Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla n. 35 min. Anna jäähtyä.
  • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi (vaniljansiementen kanssa tai ilman) ja lisää vaahdotuksen aikana tomusokeri. Sekoita mukaan tuorejuusto.
  • Erottele valkuaiset ja vatkaa vaahdoksi. Yhdistä valkuaisvaahto kerma-tuorejuustoseokseen.
  • Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata liotetut liivatelehdet mehun joukkoon. Sekoita liivatemehu ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
  • Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoiluastiaan.
  • Koristele! Pursotuksiin sopii kerma-vaniljakreemiseos, ja tähtityllalla voi pursottaa haluamiaan kiemuroita kakun päälle. Kakun koristelun voi viimeistellä ohuilla raparperinkuorisuikaleilla ja vaniljansiemenillä.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti