maanantai 13. tammikuuta 2014

Pannukakkumaanantai


Huhuu!

Tämä on hyvä maanantai. Siksi pitää heti laittaa itsekeksimäni resepti tänne, jotta muutkin pääsevät halutessaan kokeilemaan näitä helppoja herkkuja: pan cakes tuunattuna kookoskermalla ja mustikoilla :)

En erityisesti edes välitä letuista tai pannukakuista, mutta tämä kyllä toimi, ihan aamupalanakin!!! Taikinasta osaan lisäsin jäisiä mustikoita, ja osan paistoin sellaisenaan, jolloin näitä jälkimmäisiä voisi syödä myös suolaisen lisukkeen kanssa blinien tapaan.

Reseptin keksin, koska halusin käyttää ruoanvalmistuksesta ylijääneen kookoskerman johonkin leivontaan. Kookoskerma ei varsinaisesti maistu pannukakuissa mitenkään, mutta toi ainakin mukavan täyteläisen koostumuksen. Pannukakuista tuli paistaessa ihanan pullukoita, sisältä pehmeitä ja päältä rapeita. Nam!



BLUEBERRY PAN CAKES 

ELI PIKKU PANNUKAKUT MUSTIKOILLA TAI ILMAN

18 kpl pieniä pannukakkuja


Taikina:

1 dl vehnäjauhoja
2.5 dl graham täysjyvävehnjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 kananmunaa
reilu 1 dl maitoa
1 dl kookoskermaa
jäisiä mustikoita pari kourallista

Paistamiseen öljyä, voita tai margariinia


  • Sekoita kuivat aineet keskenään. 
  • Sekoita keskenään munat ja maito sekä kookoskerma. Yhdistä kuivat aineet muna-maito-kermaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota hetki jääkaapissa ennen paistamista.
  • Jätä puolet taikinasta sellaisenaan paistettavaksi, ja lisää toiseen puoleen jäisiä mustikoita maun mukaan (itse laitoin pari kourallista mustikoita). 
  • Paista pikku pannukakkuja ohukaispannulla öljyssä tai rasvassa. Paistamiseen käytin itse juoksevaa kasviöljyvalmistetta, mutta voi antaisi varmasti enemmän makua. Paista keskilämmöllä, kunnes pannukakku alkaa saada väriä, ja käännä sitten ja paista toinenkin puoli kauniin ruskeaksi. Omaan pikkulettupannuun menee 4 pannukakkua kerralla, ja ne paistuivat keskilämmöllä (tai vähän kuumemmalla) aika nopeasti kauniin ruskeiksi ja kohosivat paistettaessa sopivan pullukoiksi. 
  • Tarjoile pannukakut haluamasti lisukkeiden kera. Makeaan mustikkaversioon sopii esim. siirappi tai tuoreet mustikat ja kermavaahto tai vaniljajäätelö. 
  • Maustamattomia pannukakkuja voi tarjoilla blinien tapaan suolaisten lisukkeiden kera tai nauttia makeiden hillojen, kerman tai jäätelön kanssa.


Makeiden mustikkapannarien kanssa kokeilin agave-siirappia, joka sopikin erityisen hyvin niiden kanssa: makea siirappi tasapainotti vähän kirpsakoita mustikoita. Biona organic-merkkistä agavesiirappia löytyy ihan supermarketista, esim. Prismasta. Meillä ei ollut vaahterasiirappia, mutta sen puuttumisen ansiosta tulikin sitten kokeiltua tätä itselleni ennestään tuntematonta agavesiirappia. Agave voisi toimia hyvin myös esim. maustamattoman jogurtin makeuttajana, eli pitääkin testata seuraavaksi siihen.

Lounaaksi söin pannukakkuja erilaisten lisukkeiden kanssa, mitä nyt kaapista sattui löytymään. Ihmeen hyvä kokonaisuus syntyi kaikenlaisia ruoanjämiä ja aineksiä yhdustelemällä :) Kokeilin yhdeksi täytteeksi salsaa ja salaattia sekä voileipäpikkelsiä, yhteen laitoin herkkutattimunakasta ja yhteen fetaa, oliiveja ja ihanaa kastiketta, jonka kehittelin toissapäivänä turkkilaisesta jogurtista ja sitruunapestosta. Helppo ja herkullinen lisuke siis tehdään sekoittamalla haluttu määrä sitruunapestoa turkkilaisen paksun jogurtin sekaan, siihen ripaus yrttisuolaa, loraus sitruunanmehua ja muutama rouhaisu mustapippuria myllystä, ja valmista on! Kastike sopisi tosi hyvin kalan kanssa, joten pitää jatkossakin muistaa tehdä.

Näillä pannukakuilla lähti hyviin uusi viikko käyntiin. Tein aika ison päätöksen vuodenvaihteessa jäädessäni joksikin aikaa pois vakituisesta päivätyöstä, mutta sen ansiosta maanantaitkin tuntuvat aika kivoilta päiviltä! Vapaudesta olen ottanut kaiken ilon irti syömällä hyvin (ja paljon), keittämällä kahvia iltamyöhään, nukkumalla hyvin (ja pitkään) ja mikä parasta; tekemällä juuri niitä juttuja, joita itse haluan. Viimeisiin pariin viikkoon on mahtunut paljon huippujuttuja, ja on ollut mahdollisuus maalata ja tehdä koruja silloin, kun siltä tuntuu. Tässä viime päivinä on projektina ollut myös Operaatio Kirppis, johon on mennyt paljon aikaa. Kirpparille on raahattu vaatetta, laukkuja, sisustustavaraa ja kirjoja kassikaupalla. Ja monta kassillista on vielä odottamassa...

Olen aika materialisti ja kova keräilemään milloin mitäkin, mutta onneksi olen oppinut myös luopumaan itselle tarpeettomasta tavarasta. Onneksi hyvät tavarat näyttivät menneen kaupaksi jo ensimmäisenä päivänä, joten tulee hyvä mieli siitä, että itselle tarpeettomasta tavarasta pääsee eroon, mutta joku toinen tekee hyvän löydön.

Hyvistä löydöistä tulikin mieleen yksi myyntituote kirpputorilla, joka on hymyilyttänyt jo pari päivää. Joku kauppasi siellä hintalapun tekstin mukaan TODELLA vanhaa kaktusta hintaan 30 e. Joulukaktus ei ollut kovin kummoisen näköinen, joten hinta vaikutti aika kovalta. Lisäksi toisessa kyltissä varoiteltiin koskemasta siihen, jottei herkät nuput putoilisi... En ainakaan itse osaa arvostaa viherkasvien suhteen niinkään ikää, vaan sitä, miltä kasvi näyttää. Eli siinä mielessä kasvien arvo ei mielestäni ihan samalla tavalla kasva vuosien mittaan kuin joidenkin huonekalujen tai astioiden... No, ehkäpä tuollekin antiikkiselle kaktusparalle löytyy hyvä uusi koti jostakin. Toivottavasti aika pian, koska kirpputorilla raukka ei saa edes valoa.







Tänään voisi iltapäivällä käydä katsastamassa kirpputoripaikan kunnon ja tilanteen. Tämän maanantain kohokohtana on kuitenkin maalaustyöpajan jatkuminen pitkän tauon jälkeen. Viime kaudelta jätin kolmannen Kuuba-taulun sinne säilytettäväksi, joten nyt pääsen pitkästä aikaa katsomaan, miltä se näyttikään ja suunnittelemaan seuraavaa. Nyt ei ainakaan voi vedota ajanpuutteeseen, joten maalausprojektien pitäisi edistyä aika rivakasti ainakin tammikuun aikana :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti