lauantai 11. tammikuuta 2014

Viikon väri on vihreä


Kuulun Käsityöblogit-ryhmään Facebookissa, ja siellä annettiin teemaksi tämän viikon postauksille vihreä väri. Omalla kohdallani väri ei tuota minkäänlaisia ongelmia, koska vihreä on ollut pitkään yksi lempiväreistäni. Vihreää on kotonakin vähän joka puolella: viherkasveissa, vaatteissa, astioissa, tekstiileissä, maalauksissa, koriste-esineissä jne. Melkein kaikki vihreä on kaunista: omenanvihreä, limenvihreä, oliivinvihreä, mintunvihreä, ruohonvihreä... Ainoastaan ihan synkkä tummanvihreä on sellainen vihreän sävy, joka vähän epäilyttää...

Vihreä teema sopii hyvin tähän ei-niin-talviseen tammikuuhun, jolloin nurmikko viheriöi, sienet ja kasvit kasvavat, ja hyvistä kuvista saa vain haaveilla, koska luonnonvalosta ei ole tietoakaan tässä päivittäisessä hämärässä ja harmaudessa...

En ole mikään varsinainen talvi-ihminen, mutta nyt täytyy todeta harmittavan, koska talvella voisi kuitenkin harrastaa enemmän, jos olisi lunta. Uudehkot sukset, joululahjaluistimet ja lasketteluvälineet saavat siis vielä jonkin aikaa odottaa. Haaveena olisi päästä maaliskuussa muun seurueen mukaan Lappiin hiihtämään ja laskettelemaan, mutta sen toteutuminen on vielä kysymysmerkki. Viime talvena olin hiihto- ja laskettelureissulla Pyhätunturilla, ja siellä kyllä sielu lepäsi (ruumis ei). Lapin luonnossa on jotain kiehtovaa, enkä yhtään ihmettele, että jotkut ovat hurahtaneet Lappiin  niin, että käyvät siellä vuodesta toiseen. Itse haaveilen Lapin reissusta myös joskus kesällä tai syksyllä, jolloin voisi ajan kanssa kuvailla ja kierrellä luonnossa.

Nyt rönsyilinkin jo alkuperäisestä aiheesta sen verran, että hypätäänpä takaisin siihen viikon teemaan eli vihreään väriin :) Kerään tähän postaukseen pari vihreää juttua, jotka tein tällä viikolla. Ruoanlaittoonkin vihreä teema pääsi mukaan, kun keksin kokeilla mausteista linssikeittoa vihreistä linsseistä. Keitto oli todella hyvää, mutta myös todella ruman näköistä (ei ehkä voi edes kuvaa julkaista...)

Lisäksi siis on tullut tehtyä mm. lasisia kärpässienikoruja, joista tässä teemaan liittyen vihreät versiot.

Pieniä sieniä







Vihreää sävyä löytyi myös pöllöavaimenperään






Niin, ja sitten ne vihreät linssit... on se maailman rumimman ruoan ohjekin jaettava, koska oli niin maukasta! Mausteinen linssikeitto sopii hyvin talviseen aikaan, lämmittää mukavasti rumasta ulkonäöstään huolimatta.

Tässä suuntaa-antava ohje, jota voi muokata mieleisekseen (keksin keiton omasta päästä enkä oikein mittaillut aineiden määriä)

VIHREÄ LINSSIKEITTO

- vihreitä linssejä n. 2 dl 
- vettä (n. litra?)
- 1,5 kasvisliemikuutiota
- 3 valkosipulinkynttä
- 1,5 sipulia

maustamiseen:
- mango curry- maustesekoitusta (reilusti!)
- sitruunanmehua
- 1 rkl juoksevaa hunajaa 
- (suolaa)
- loraus soijakastiketta
- 1 dl kookoskermaa
- mustapippuria myllystä
- n. 2 tl /maun mukaan Sriracha hot chili saucea tai muuta vahvaa chilikastiketta

Suurustamiseen n. 2 rkl maissitärkkelystä 

Huuhtele vihreät linssit, ja liota halutessasi vedessä n. 30 min (nopeuttaa kypsymistä) 

Kuullota silputtu sipuli ja pilkottu valkosipuli kattilassa, ja lisää sipulien joukkoon osa mausteista (mango curry, sitruunanmehu, halutessasi ripaus suolaa, rouhittua mustapippuria) 

Lisää sipuliseokseen vesi ja liemikuutiot sekä linssit. 
Anna kiehua hiljalleen n. 20 min, välillä sekoittaen. 

Lisää kookoskerma, chilikastike ja halutessasi mausta vielä lisää. 
Sekoita, ja suurusta keitto maissitärkkelyksellä (n. 2-3 rkl tärkkelystä sekoitetaan kylmään veteen, määrä riippuu siitä, minkä paksuista keitosta haluaa)

Anna keiton kiehahtaa nopeasti, tarkista maku ja mausta halutessasi lisää.

Keitto voi olla aika mausteista, koska kookoskerma tasoittaa mukavasti tulisuutta. 




Keiton kaveriksi sopii esim. itsetehty seesaminmakuinen näkkileipä! 


SEESAMINSIEMENNÄKKILEIPÄ
(n. 25- 30 kpl)

1 pss kuivahiivaa 
5 dl kuumaa vettä
1 tl suolaa
sipulijauhetta
ripaus sokeria
n. 6 dl täysjyväohrajauhoja
n. 3 dl graham täysjyvävehnäjauhoja 
0, 5 dl täysjyväruishiutaleita
0,5 dl kuorittuja seesaminsiemeniä

[kaulimiseen tarvittaessa vehnäjauhoja]

Sekoita osa jauhoista, kuivahiiva, suola ja sokeri, ja lisää kuumaa vettä vähitellen, samalla sekoittaen. Lisää loput jauhot, hiutaleet ja seesaminsiemenet. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa taikinaksi. Anna taikinan kohota n. 45 min ennen leipomista.

Ota taikinasta pieniä paloja, ja kauli erittäin ohueksi. Jos taikina on kovin tahmeaa, käytä apuna kaulimisessa vehnäjauhoja. Laita kaulitut näkkileivät leivinpaperin päälle, pistele reikiä haarukalla ja paista 220 asteisessa uunissa n. 8-10 min. Anna jäähtyä esim. ritilän päällä. 

Säilytä kuivassa ja valolta suojattuna. Parhaimmillaan näkkärit ovat parin päivän kuluttua valmistuksesta, jolloin ne ovat kuivuneet rapeiksi. Näkkileivät säilyvät useita viikkoja, jos ne säilytetään oikealla tavalla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti