torstai 13. helmikuuta 2014

Erakko

Terveiset Helsingistä! 

Ajeltiin aamulla pääkaupunkiin syömään hyvin, kiertelemään kauppoja, hakemaan arvonnassa voittamani taulu ja kotimatkalla poikettiin vielä Ikeassa. Hyvä iltalenkki tulikin, kun ensin päivä käpötelty pitkin Helsinkiä ja sitten vielä parin tunnin "lenkkeily" Ikeassa. 


Entisen työkaverin vinkin innoittamina (kiitti vielä!!!) lähdettiin lounaalle kasvisravintola Silvopleehen. Ravintola oli vaihtanut paikkaa, mutta löytyi pienen etsiskelyn jälkeen ihan metroaseman vierestä. 

Ravintolan nimen ja idean kasvis- ja raakaruoasta tiesin toki ennestään, mutta ei ollut tullut vaan koskaan käytyä siellä syömässä. Olin ehkä aiemmin ennakkoluuloissani ajatellut paikan olevan jotenkin a) tylsä b) ylihintainen c) julkkiksen perustama viherintoilupaikka. Nämä negatiiviset mielikuvat ja ajatukset ovat olleet mielessä aiemmin, mutta sittemmin itsekin olen innostunut enemmän raaka-ruokaan, ravitsemukseen  ja terveysjuttuihin liittyvästä intoilusta...

En siis tiennyt Silvopleen buffet-ideasta, vaan olin ajatellut sen olevan tilausruokaravintola. (en myöskään ollut lukenut NYT-liitteen juttua, jossa taannoin kuulemma paikkaa kehuttiin)
No, onneksi tuli käytyä korjaamassa väärinkäsitykset ja kokeiltua aivan huippumonipuolisia kasvisherkkuja. 

Noutopöydästä löytyi vaikka mitä ihania ituja, versoja, salaatteja, lämpimiä kasvisruokia, tahnoja ja kastikkeita. Osa ruoasta oli raw foodia, osa perinteisempää lämmintä kasvisruokaa. Yhteistä kaikelle oli se, että ruoka oli hyvin valmistettu (tai jätetty valmistamatta) hyvistä raaka-aineista. Lounasaikaan paikka olikin tupaten täynnä, ja vapaata paikkaa sai vähän aikaa pälyillä (ainut vapaa paikka oltiin jo varattu, mutta siihen olikin ruokaa hakiessamme ilmestynyt joku hippiäiti pikkulapsensa ja syöttötuolin kanssa, joten ahdasta olisi tullut -> siirryttiin siis muualle, kun pöytä vapautui :) Ruokailijoita oli laidasta laitaan; oli hipstereitä, perheenäitejä pikkulapsineen, bisnesmiehiä lounastauolla, trendikkäitä aikuisia ja iäkkäämpiäkin ihmisiä.


Leivän päälle kokeilin levitteeksi sijasta avokado-hernetahnaa ja linssejä. Osassa leipää oli myös ihanaa oliivitapenadea päällä.Noutopöydästä kasailin lautaselle melkein kaikkia vaihtoehtoja vähän, jotta sai maisteltua mahdollisimman paljon kaikkea erilaista. Ruoan hinta määräytyi painon mukaan (toisaalta vähän huono systeemi) Meidän annokset oli aika runsaat, ja molemmilla hinnaksi tuli vähän yli 15 e. Lounaaksi ei mielestäni mikään edullisin vaihtoehto, mutta terveellisyydestä, luomusta, lähiruoasta ja monipuolisista uusista mauista mielellään maksaakin. Valikoima oli sen verran runsas, ettei samanlaista settiä ja yhtä laajaa (kymmenien eri vaihtoehtojen) valikoimaa kotioloissa osaisi tai voisi edes toteuttaa.

Parhaiten mieleen ruokalajeista jäi superhyvänmakuinen tapenade ja todella maukkaat marinoidut valkosipulioliivit, raikas mangon makuinen jamaikalainen kukkakaaliruoka, hyvin maustettu soija-munakoisovuoka, erittäin maukas gouda, mausteiset kikherneet, marinoidut herkkusienet sekä herkullisen raikkaat ja rapsakat idut. Uudempia makuja itselleni olivat hirssi, omena-sellerilisuke (soijakermaan tms. tehty), voimakkaanmakuinen hapankaali ja eri tavoin valmistetut vegaaniset juurekset (maukasta ruokaa voi siis tehdä ilman kermaa, voita tai juustoakin...). Kaikkea tuli siis maisteltua rohkeasti (itsekään en kasvissyönnistä huolimatta joskus aiemmin ole pitänyt monistakaan raaka-aineista).

Kasvissyöjälle ja ruokaharrastajalle Silvoplee tarjosi siis hyviä makuelämyksiä. Nirsojen tai ennakkoluuloisten ei ehkä kannata vaivautua. Monissa ruokalajeissa oli käytetty vahvasti yrttejä, mm. minttua ja korianteria, joiden mausta pitäminen saattaa vaatia totuttelua. Ruoassa pääosassa olivat monipuolisesti idut, pavut, linssit, sellaiset juurekset ja kasvikset, jotka ei ehkä kaikille maistu ja joita kohtaan voi olla ennakkoluuloja. Mutta meille kyllä maistui!!! Ja parasta tässä ruokailussa oli uusien makuelämysten lisäksi se, että kaikki oli myös terveellistä. Paitsi ehkä se goudajuusto, jota napsin aika paljon :)

Lounaan jälkeen käveltiin Kalliosta keskustaan, jossa kierreltiin kauppoja. Tämänhetken elämäntilanne ei salli shoppailua, mutta ei hätää: löysin pari kivaa huivia H&M:sta (miestenosastolta...!), ja huivit lähti mukaan ihan kohtuulliseen 1 euron kappalehintaan :) 

Myöhemmin iltapäivällä hain voittamani taulun Taidehallin toimistolta, josta menin Lasipalatsiin kahville ja jännityksellä avaamaan pakettia.  En tiennyt yhtään etukäteen, mikä (hirvitys) paketissa odottaa, joten olin varautunut pettymykseen...

Oli kyllä hauska hetki avata yllätystaulu paketista. Siinä sivussa hörpin kahvia ja maistelin mehevää porkkanakakkua (vaikka olikin vielä aika täysi olo kasvislounaan jälkiltä). Porkkanakakku on niitä herkkuja, jotka jotenkin vaan aina unohtuu. Parasta porkkanakakkua olen syönyt Skotlannissa, mutta Lasipalatsin porkkanakakku pääsi listalle hyvälle kakkossijalle. Nyt pitää muistaa, että seuraavat leipomiset voisi liittyä porkkanakakkuun!Tässä se nyt on, Erakko! 

Olin samaan aikaan sekä huvittunut että ilahtunut tästä pikku taulusta. Edvard Munchin "Huutohan" tästä ensimmäisenä tuli mieleen, mutta samalla heräsi myös ajatuksia nyky-yhteiskunnasta, joka liian usein on täynnä ahdistusta ja ankeutta, yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Siinä siis ensiajatukset teoksesta ;) 

Joka tapauksessa tämän pikku taulun taustalla on hauska tarina, joten mielelläni annan Erakolle uuden kodin! Erakon on maalannut v. -82 syntynyt helsinkiläinen kuvataiteilija Erik Creutziger. 


Ai niin, onni potkaisi myös aiemmin Hakaniemen kauppahallissa, jonka yläkerrasta löytyi vahingossa (kuinka ollakaan) helmikauppa! Kysyin huvikseen myyjältä turkooseja foliohelmiä, koska tarvitsemiani tiettyjä helmiä ei ole enää saanut pitkään aikaan mistään. No siellähän niitä oli: juuri niitä turkoosinvärisiä intialaisia foliolasihelmiä, joita olen metsästänyt pitkin Etelä-Suomea viimeiset puolitoista vuotta, mutta jotka olivat aina loppuneet eikä lisää saanut. Ja nyt tärppäsi ihan vahingossa! En ollut Hakaniemen hallin yläkerrassa edes käynyt aiemmin, eikä tullut mieleenkään että kauppahallista voisi helmikauppakin löytyä! Vaihteeksi taas hyvää tuuria ;)

Hakaniemen hallista ostin myös säilöttyjä suolasitruunoita, joita olen halunnut kokeilla ruoanlaitossa siitä asti, kun pari vuotta sitten näin niistä juttua jossain kokkiohjelmassa. Raportoin tarkemmin, kun olen niitä ehtinyt testaamaan.


Tällainen päivä tänään, kivaa vaihtelua olla Helsingissä, ja jouduin lintsaamaan siksi keramiikastakin... Kotimatka meni rattoisasti tätä kirjoitellessa, ihan kohta ollaan Erakon kanssa kotona!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti