keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Lime curd-addiktio

Nyt on joku ihmeellinen sitruskausi menoillaan, kun kaikkeen ruokaan ja leivontaan tekee mieli laittaa limeä tai sitruunaa. Ja tämä kausi on kestänyt jo aika kauan. Onneksi happamuus on vain sitrushedelmissä, sillä kulunut viikko on ollut aivan fantastinen! Olen maalannut tooooosi paljon, keksinyt vielä lisää uusia ideoita (ja ehtinyt toteuttaa niitä), ollut haastateltavana lehteen ja suunnitellut näyttelyä. Ja tavannut ystäviä ja ollut todella hyväntuulinen, koska on jo niin valoisaa! 

Keksin viime viikolla "terveellisten" suklaapipareiden reseptin: taikinaan tuli tummaa suklaata (kiistattomat terveysvaikutukset!) ja inkamarjoja (superfoodia!!!). Lopputulos oli aika makea, mutta inkamarjat toivat sopivasti kirpeyttä. Yhdellä suklaakeksillä sai kyllä makeanhimon taltutettua :) Piparit loppui kuitenkin kesken, ja viimeisestä syntyi melkein riita :) joten ajattelin leipoa lisää pipareita ja jatkaa kokeiluja. Tumman suklaan jälkeen teki mieli jotain raikasta ja vähän kirpsakkaa, joten kehittelin piparitaikinan, johon tuli lime curdia ja valkosuklaata (ja ihan hitokseen rasvaa!) 
Ripauksen terveellisyyttä taikinaan toi pellavansiemenrouhe. 

Aiemmin olen jo jäänyt ihan koukkuun lemon curdiin, jota kokeilin jo kerran tehdä itsekin (lopputulos oli ehkä enemmän kiisseliä kuin tahnaa, mutta maku oli mainio!). Lemon curd sopii vaikka mihin: leivontaan, turkkilaisen jogurtin sekaan tai vaikka panna cotan päälle... Hakaniemen hallissa katseltiinkin jo viime viikolla lemon curdia, mutta luksustuotteiden kova hinta sai jättämään ne kauppahallin hyllyille. Keksittiin kuitenkin, että limestä tehty tahna voisi olla myös kokeilemisen arvoista, ja lime curdia löytyikin ihan Prisman hyllystä. Lime curd on aivan ihanaa, ehkä jopa lemon curdia parempaa! Pakko kokeilla jossain vaiheessa juustokakkua lime curdista, koska siitä tulee varmasti taivaallista! 

Mutta ensi hätään ehdin siitä kehitellä siis seuraavanlaisia keksejä:

VALKOSUKLAA-SITRUSKEKSIT
(n. 30 kpl)

reilu 2 dl kaurahiutaleita
3 tl pellavansiemenrouhetta
1 tl leivinjauhetta
3 tl mantelijauhetta
3 rkl vehnäjauhoja
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
0,5 kananmunaa 

0,5 dl tavallista sokeria
0,5 dl intiaanisokeria (täysruokosokeria)
100 g margariinia

50 g leivontavalkosuklaata karkeaksi rouhittuna
4 rkl lime curdia

Ja sitten taikinantekoon:

Sekoita keskenään kaurahiutaleet, pellavansiemenrouhe, leivinjauhe, mantelijauho ja vehnäjauhot.

Sulata margariini ja sokerit miedolla lämmöllä kattilassa.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet margariini-sokeriseoksen joukkoon. Anna jäähtyä hetki.

Riko kananmunan rakenne haarukalla ja lisää 0,5 munaa taikinaan. Sekoita jäähtyneeseen taikinaan lopuksi raastettu sitruunankuori, lime curd ja rouhittu valkosuklaa.

Nostele takinasta leivinpaperille n. 1/2 rkl kokoisia nokareita, jätä keksien väliin reilusti tilaa (leivävät aika paljon paistettaessa)

Paista keksejä 175-asteisessa uunissa 7-9 min ajan (vahdi paiston aikana, etteivät pääse kärventymään)

Anna keksien jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.


Omasta mielestä nämä sitruskeksit oli maukkaita, mutta ehkä vähän liian makeita. Seuraavassa versiossa voisi koittaa vähentää sekä sokerin että rasvan määrää. En ole erityisesti edes keksien ystävä, mutta näitä meni kyllä ihan kepeästi 5 kpl iltapalaksi :) Eli ihan onnistunut kokeilu! 

Nyt uunissa tuloillaan vielä pari pellillistä itsetehtyä näkkileipää, jonka resptin laitan myös jakoon, jos lopputulos menee omasta makuseulasta läpi!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti