maanantai 31. maaliskuuta 2014

kohti kesäaikaa

Taas maanantai! Vauhdilla on vierähtänyt maaliskuu... Kesäaikaan siirtymisen kunniaksi nukuin aamulla aika pitkään. Viikonloppu meni myös nopeasti, aamut pitkään nukkuen ja päivät isommalla porukalla touhuten. Ohjelmassa oli mm. karkinsyöntiä, maalaamista, television tuijottelua, pingiksen pelaamista ja jopa pieni juoksulenkin yritys. "Maaseudun" rauhan rikkoi vain naapuritontilta kaksi iltaa ja yötä raikunut metakka... Onneksi oli puuhaa sisälläkin, niin ei tarvinut koko aika kuunnella vuokrapaljussa kylpijöiden ilonpitoa :)

Sunnuntain liikunta-aktiviteettien johdosta on lihakset ihan kipeät, etenkin jalkoja särkee kaikki liike... En tiedä johtuuko juoksemisesta piiiiiiitkän tauon jälkeen vai siitä, että pingiksen peluussa sai säntäillä kylmiltään suuntaan ja toiseen. Ja se pingiksen peluu kesti aika kauan! No, tänään on kuitenkin huilipäivä kuntoilusta.

Sunnuntaina purettiin näyttely, ja muutamat pöllöset ovat lennähtäneet uusiin koteihin. Vieraskirjaan oli kertynyt reilun kuukauden aikana todella paljon nimiä, mikä on iloinen juttu. Vieraskirjasta, lehtileikkeistä ja muistamisista jää samalla mukava pysyvä muisto ekasta omasta näyttelystä. Isoimmat öljyvärimaalaukset pääsivät näyttelyn päätyttyä takaisin omaan kotiin (kuten olin vähän salaa toivonutkin...), joten ei onneksi tarvinut miettiä täytettä tyhjille paikoille seinällä. 

Pienen näyttelyn järjestäminen oli kaiken kaikkiaan hieno kokemus. Lisäksi sain paljon mieltä virkistäviä yhteydenottoja ja palautetta tutuilta ja vähän tuntemattomammiltakin. Näyttelyn kokoamiseen ja käytännön juttuihin sain paljon oppia (myös kantapään kautta), joten seuraavasta näyttelystä tulee varmasti parempi kuin ensimmäinen yritys. 

Tällä hetkellä maalaan monenlaisia pikku tauluja, joista osa tulee omaan käyttöön ja osa mahdollisesti ihanaan korupuotiin näytille. Pöllöjä ja maatuskoja piisaa siis huhtikuun puolellakin!

Koska monet maalaustouhut ovat vielä vaiheessa enkä korujakaan ole malttanut tehdä viime aikoina, ovat tämän hetken kivat jutut enemmän ruokapainoitteisia. Viikko sitten ajattelin Lapin lomalta palattuani vähentää rankalla kädellä vehnän, pähkinöiden ja suklaan syöntiä, sokerinkäyttöä ja pysytellä VAIN terveellisissä ruoka-aineissa. Ajatus oli kauhean hyvä, mutta käytännössä tuli syötyä viikon aikana jopa tavallista enemmän niitä "kiellettyä" aineita... Eli viikkoon mahtui aika paljon ciabattaa, vaaleaa maalaisleipää, muffinsseja (!), kääretorttua, pullaa, porkkanaleivoksia ja jopa juustokakkua. Ja aina muistan mainostaa, etten ole erityisesti edes mikään makean ystävä... Mutta toisaalta pizzaa ei ole tullut syötyä pitkään aikaan. (Parasta oli sunnuntaina kaupasta haettu tuore voihin leivottu pullapitko, ja pullaviipaleen päälle tietysti levitettiin vielä margariinia... neljä viipaletta meni ihan helposti kahvin kanssa, ja maku oli taivaallinen!) Viikon aikana kotiin ilmestyi myös säkillinen kahvipapuja ja niiden jauhamiseen tarkoitettu masiina. Onneksi onnistuin viikon aikana siinä, että opin juomaan kahvin ilman makeutusta. Pari kertaa meinasi vaistomaisesti alkaa laittaa sokeria kahvin sekaan tai etsiskellä Hermesetasta, mutta aika nopeasti uuteen kahvinjuomistyyliin tottui. Jatkossa kahvi siis mustana tai tilkalla maitoa tai kermaa, kiitos!


Pressopannulla valmistettu vastajauhettu kahvi ei kaivannutkaan mitään sekaan. Ja ah, niin epäterveellinen kaupan valmis hasselpähkinä-muffinssi!!! 

Superterveellinen ruokavalio saa siis vielä odotella, mutta onneksi ruokavalioni on pääasiassa aika hyvällä mallilla. Viikonloppuna en kokkaillut mitään erityistä (salaatilla, leivällä ja kaupan valmiilla sinihomejuustokroketeilla pärjäsi), ja tänäänkin ruoka syntyi siitä, mitä kaapissa sattui olemaan. 

Tämä pikainen kasvisruoka oli ihan onnistunut kokeilu, joten laitanpa ohjeen tännekin:

KUKKAKAALI-KOOKOSCURRY

(2 reilua annosta)

1/2 kukkakaali
3 porkkanaa
2 sipulia
1/2 säilötty suolasitruuna
1-2 rkl keltaista voimakasta thai curry-tahnaa 
n. 2 dl kookosmaitoa
mustapippuria
soijakastiketta
mango curry-jauhetta

Tarjoiluun: riisiä tai bulguria

VALMISTUS 

Paloittele kuoritut porkkanat ja sipulit haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pilko kukkakaali pieneksi irrottamalla kukinnot ja paloittelemalla varret.

Kuumenna pieni määrä kasviöljyä pannulla ja kuullota porkkanaviipaleet öljyssä. Lisää kukkakaali ja currytahna sekä kylmällä vedellä huuhdeltu, pieneksi hiennonettu suolasitruuna. Lisää joukkoon pilkottu sipuli ja mausta soijakastikkeella, mango currylla sekä muutamalla rouhaisulla mustapippuria myllystä. 

Lisää kasvisseoksen joukkoon puoli tölkkiä (n. 2 dl) kookosmaitoa ja anna hiljalleen kiehua muutaman minuutin ajan. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa maun mukaan. Lisää makua ja tulisuutta ruokaan saa currytahnan määrää tai chiliä lisäämällä. Itse pidin tästä ohjeenmukaisesta miedohkosta, mutta maukkaasta versiosta.

Tarjoile keitetyn riisin tai bulgurin kanssa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti