perjantai 28. maaliskuuta 2014

Lähi-idän ihmeitä ja muita kansainvälisiä herkkuja

Lappi-viikon kotimaisen ja kala-kasvispainoitteisen ruokavalion jälkeen oli mukava kokkailla vähän jotain eksoottisempaakin. 

Etiketti-lehdestä (1/2014) löytyi kiinnostavia ruokaohjeita Lähi-idän makumaailmasta, joten niiden parissa tämä viikko enimmäkseen menikin. 

Maanantaina pääsin tosin testaamaan kotikaupunkini uutta (ja ainoaa) nepalilaista ravintolaa, joka oli ihan ok (näin "ravintolakriitikkona" arvioituna). En erityisemmin pidä intialaisesta tai nepalilaisesta makumaailmasta, mutta olen alkanut pikkuhiljaa löytämään sieltäkin hyviä juttuja. Ravintola Suryahin ruoka oli maukasta, mutta aika mietoa. Ja naan-leipää tuli paljon, mutta se oli osittain raakaa, joten siitä vähän miinusta. Ruoka kuitenkin maistui ja annokset oli sopivan kokoisia. Valitsin annokseeni kahta eri ruokalajia: Shrimp masala eli katkarapuja ja sipulia inkivääri-kerma-masalakastikkeessa sekä Vegetable kofta eli kasvispyöryköitä curry-kermakastikkeessa. Kahden ruokalajin lunch mixin hinta oli 10.20 e, ja se sisälsi maukkaan annoksen (valittu ruoka, jonka kanssa basmatiriisiä, raitaa ja tandoori nan-leipää) lisäksi (vaatimattoman) salaattibuffetin ja jälkiruoaksi kahvia tai nepalilaista teetä. Nälkä lähti ja sen verran hyvä maku jäi suuhun, että aion mennä toistekin! 




Mutta sitten siis Nepalista Lähi-itään! Hummusta ja jotain muutakin Lähi-idän herkkua on tullut maisteltua ja joskus tehtyä, mutta nyt kokeiltiin siis ihan urakalla mezejä Lähi-idän resepteistä, ja täytyy sanoa, että huimasta valkosipulin kärystä huolimatta nämä ruokalajit toimii ihan varmasti!!!! Valkosipuli-sitruuna-suola-oliiviöljy-osastolla liikuttiin mausteiden suhteen. Tässä oli taas niin ruokafilosofiani mukaisia ruokia! Yksinkertaisista aineksista voi saada uskomattoman hyvää!

Tässä siis kokeilemani ohjeet hummukseen, baba ganoushiin eli munakoisotahnaan, talvitabboulehiin, paistettuun vuohenjuustoon ja minttu-kurkku-jogurttikastikkeeseen. Oli sen verran maukasta settiä, että pahimman valkosipulin katkun hälvennettyä teen ihan varmasti uudelleen. Tällainen meze-lajitelma sopisi hyvin myös juhlavampaan tilaisuuteen tarjoiluksi. Hummusta ja baba ganoushia tulen varmasti tekemään myös ihan muuten vaan, esim. leivänpäälliseksi. 


HUMMUS

4 annosta

3 valkosipulinkynttä
1 prk (400 g) keitettyjä kikherneitä
3 rkl sitruunamehua
1 rkl tahinia
1 tl juoksevaa hunajaa
reilu 1 dl oliiviöljyä
suolaa, rouhittua mustapippuria, ripaus paprikajauhetta
1 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa

tarjoiluun: hieman oliiviöljyä, paahdettuja pinjansiemeniä ja (pita)leipää

VALMISTUS

- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Huuhtaise kikherneet ja laita ne kulhoon valkosipulisilpun, hunajan, sitruunamehun ja tahinin kanssa. 
- Soseuta sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää joukkoon öljy, mausteet ja yrtit. 
- Laita tahna kulhoon ja tee keskelle pieni kuoppa. Valuta kuoppaan oliiviöljyä. Ripottele päälle pinjansiemeniä. Tarjoa (pita)leivän kanssa. Hummus säilyy jääkaapissa kelmulla peitettynä noin 3 päivää.

Vink vink! 

*Tahinin voi jättää pois, samoin lehtipersiljan, sillä hyvää tulee ilmankin. Itse olen aina tehnytkin hummuksen ilman tahinia, koska en pidä tahinin mausta.

*Valkosipulin määrää voi säädellä oman maun mukaan. 

*Paprikajauheena käytin savupaprikaa, ja se sopikin hyvin hummukseen. 

*Suolana kokeilin sitruunasuolaa, joka myös toimi hummuksessa mainiosti. 

Ja säilyyhän tämä muutaman päivän jääkaapissa, mutta meillä ainakin maistui maalaisleivän kanssa niin hyvin, ettei säilytykseen jäänytkään oikein mitään!


BABA GANOUSH eli munakoisotahna

4-6 annosta 

2 keskikokoista munakoisoa
n. 3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
3 rkl tahinia
1 rkl sitruunanmehua
1 tl gourmetsuolaa, esim. Maldon
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/2 tl kuivattua minttua

VALMISTUS

- Huuhtaise munakoisot. Paahda niitä 225-asteisessa uunissa välillä käännellen noin 40 minuuttia. Pinta saa hieman mustua, sillä se antaa tahnalle savuisan maun. 

- Anna munakoisojen jäähtyä noin 10 minuuttia. Paloittele koisot kulhoon. Lisää öljy ja kuoritut valkosipulit. Soseuta tahnaksi.

- Mausta tahna tahinilla, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Laita tahna kulhoon ja ripottele päälle hieman kuivattua minttua.

(Itse jätin kuivatun mintun tästä pois ja käytin koristeena tuoretta minttua. Tahinin jätin myös ohjeesta pois.)




MINTTU-KURKKU-JOGURTTIDIPPI

4 annosta

1 valkosipulinkynsi
1/2 pieni kurkku
2 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1/2 tl gourmetsuolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
1/2 dl hienonnettua tuoretta minttua

VALMISTUS

- Kuori valkosipuli ja hienonna pieneksi silpuksi. Kuutioi kurkku pieniksi paloiksi.

- Yhdistä kaikki ainekset ja anna dipin maustua viileässä vähintään puoli tuntia.

Vink vink!

*Kurkun voi raastaa ja valuttaa raasteesta lävikössä enimmät nesteet pois, niin ei suotta vetistytä kastiketta.

PAISTETTUA VUOHENJUUSTOA

4 annosta osana meze-ateriaa

200 g vuoheen- tai lampaanmaitofetaa tai halloumia
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl kuivattua minttua
3 rkl saksan- tai pistaasipähkinöitä
1 tl juoksevaa hunajaa

VALMISTUS

- Laita juusto pieneen uunivuokaan. Ripottele päälle mausteet ja pähkinärouhe. Valuta päällimmäiseksi hunajaa. 

- Gratinoi juustoa 250-asteisen uunin ylätasolla muutama minuutti, kunnes juusto lämpenee ja saa hieman väriä. 

- Tarjoile heti pita- tai maalaisleivän kanssa.

Vink vink!

* Kokeilin tätä vuohenjuustosta, ja sopi hyvin, joskin sulaa nopeasti uunissa. Makuun se ei tosin vaikuta.

* Pähkinäksi valitsin macadamianpähkinän, joka sopi tähän ruokaan erinomaisesti. Rouhittu macadamia toi kivaa rakennetta pehmeään juustoon.




TALVITABBOULEH

1,5 dl bulguria
kasvislientä
1 prk (400 g) keitettyjä kikherneitä
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

PAAHDETUT KASVIKSET

1 pieni tai 1/2 iso kukkakaali
1 salottisipuli
1 pieni fenkoli
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl gourmetsuolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

KASTIKE

3 valkosipulinkynttä
1 tl gourmetsuolaa
1 sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
( 1 rkl sumakkia tai paprikajauhetta)
2 tl kuivattua minttua

VALMISTUS

- Valmista ensin paahdetut kasvikset. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi. Kuori varsi ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Kuori ja lohko sipuli. Leikkaa fenkoli lohkoiksi. Laita kasvikset uunivuokaan ja valuta päälle öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaali on napakan kypsää ja kauniin väristä.

- Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä.

- Tee kastike. Kuori valkosipulit ja laita ne huhmareeseen suolan kanssa. Hienonna tahnaksi. Lisää joukkoon muut ainekset. Laita kastike hetkeksi sivuun.

- Huuhtaise keitetyt kikherneet. Yhdistä ne keitetyn bulgurin, kasvisten ja kastikkeen kanssa. Sekoita joukkoon hienonnettu lehtipersilja. Maista seosta ja lisää tarvittaessa öljyä tai sitruunamehua. 

- Tarjoa osana meze-ateriaa tahnojen kanssa.

Vink vink!

* Jätin ohjeesta lehtipersiljan pois, ja salottisipulin korvasin kolmella pienellä keltasipulilla. 

* Uunikasvisten joukkoon sopii hyvin keltainen paprika, tähän annokseen lisäsin puolikkaan paprikan lohkoina.

* Pelkän bulgurin sijaan käytin bulgur-vermiselli-sekoitusta, joka oli oikein hyvä valinta tähän annokseen.


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti