tiistai 4. maaliskuuta 2014

Pientä purtavaa

Tässä muutama hyväksi todettu ohje, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaankin. Ideoita keräilin leivontakirjoista ja Kinuskikissan blogista. En malttanut taaskaan noudattaa ohjeita ihan tarkkaan, vaan vähän piti mennä tekemään omia lisäyksiä...



KARPALO-SUKLAACOOKIES


Alkuperäinen ohje löytyy Leila Lindholmin kirjasta "Pala kakkua - ja paljon muuta" (s. 11)

Tässä oma versioni perustaikinasta. 
Taikinasta tulee n. 30 kpl pikkuleipiä.

Ainekset

125 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
o,5 dl kaurahiutaleita
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
100 g tummaa suklaata
0,5 dl kuivattuja karpaloita (tai enemmänkin, maun mukaan)

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi ja lisää joukkoon kananmuna.

Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe, suola ja vaniljasokeri keskenään ja lisää seos vaahtoon varovasti käännellen.

Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi ja pilko karpalot pieneksi. Sekoita molemmat taikinaan.

Muovaa taikinasta tanko (halkaisijaltaan n. 4-5 cm), kääri leivinpaperiin ja folioon. Pakasta tankoa n. 30 min.

Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Ota taikinatanko pakastimesta ja leikkaa se n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Muotoile viipaleet pikkuleiviksi leivinpaperille. 

Paista pikkuleipiä uunissa keskitasolla n. 10 min ajan, kunnes ovat sopivan kullankeltaisia. 

Jäähdytä pikkuleivät ja säilytä rasiassa. 


KASVIS-PESTOKIEKKOSET
(n. 35 kpl)


Ainekset

1 pkt (600 g) valmista lehtitaikinaa (pakaste)

1/2 rs creme fraichea
1 rs (200 g) tuorejuustoa, maku esim. aurinkokuivattu tomaatti (Creme Bonjour) tai oliiviöljy-tomaatti (Rainbow)
n. 8 kpl miniluumutomaatteja
7 tl pestoa
1-2 tl vehnäjauhoja
1 dl emmental-juustoraastetta
1/2 sipuli
3 tl pizzamaustetta
mustapippuria (rouhittuna runsaasti)
ruususuolaa (ripaus) 

Voiteluun: kananmuna

Ota lehtitaikina sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan.

Huuhtele ja halkaise miniluumutomaatit, ja purista tomaateista sisus pois. Hienonna tomaatit ja sipulit pieneksi silpuksi.

Sekoita keskenään tuorejuusto, creme fraiche, pesto, mausteet, vehnäjauhot ja juustoraaste. 

Yhdistä hienonnetut tomaatit ja sipulit seokseen. Sekoita täyte tasaiseksi ja lisää tarvittaessa vielä mausteita.

Kauli sulanut lehtitaikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

Levitä täyte taikinalevylle, kääri rullalle ja painele sauma tiiviisti kiinni. 

Leikkaa taikinarullasta n. 1 cm levyisiä siivuja, painele pyöreiksi kiekoiksi leivinpaperin päälle.

Voitele kiekot kananmunalla ennen paistamista.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 min, kunnes ovat saaneet kullanruskean värin. Anna kasviskiekkosten jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Viilennettynä maku tulee paremmin esiin. (Sopivat myös pakastettaviksi, jolloin voidaan ottaa sulamaan jääkaappiin tai huoneenlämpöön ennen tarjoilua.)



PORKKANAKAKKULEIVOKSET
(1,5 pientä uunipellillistä eli n. 35 kpl leivoksina)




Alkuperäinen ohje löytyy Kinuskikissan blogista: 
http://www.kinuskikissa.fi/kinuskipupun-porkkanakakku/

KAKKUTAIKINA 
(1,5-kertainen alkuperäisestä ohjeesta)

6 dl porkkanaraastetta (n. 6-7 porkkanaa)
(parin appelsiinin kuori raastettuna)
300 g voita
4,5 dl fariinisokeria
5 kananmunaa
4,75 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
3 tl kardemummaa
1,5 rkl vaniljasokeria
3 rkl mantelijauhetta

KUORRUTUS

2 rs (400 g) maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyt)
2 dl vispikermaa vaahdotettuna
ripaus vaniljasokeria
n. 3 tl lime curdia
0,5-1 dl tomusokeria

PINNALLE:
Mantelirouhetta

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. (Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta niiden kuori. Appelsiininkuori ei ole välttämätön, joten sen voi halutessaan jättää pois.)

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. 

Vaahdota pehmeä voi ja fariinisokeri. 

Lisää munat yksitellen. Sekoita välillä mukaan jauhoja, jos vaahto muuttuu rakeiseksi. 

Lisää noin puolet jauhoista, välissä porkkana- (ja appelsiinien kuoriraaste) ja viimeiseksi loput jauhoista. 

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taikinasta tulee yksi iso uunipellillinen tai puolitoista pienempää pellillistä.

Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa n. 40 - 45 min, kokeile pohjan kypsyys tikulla.

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään, tomusokerin määrä riippuu siitä, millaisen koostumuksen kuorrutteeseen haluaa. Sokeria ja lime curdia voi lisätä maun mukaan.

Levitä kuorrute jäähtyneen porkkanakakukn päälle ja koristele mantelirouheella. Leikkaa haluamasi kokoisiksi leivoksiksi. 

Ilman kuorrutettakin porkkanakakku maistuu tosi hyvältä, jopa juuri uunista tulleena (kuten Kinuskikissakin blogissaan vinkkaa). Siistin kakkupohjaa leikkaamalla reunat uunista ottamisen jälkeen, ja ne menivät kuin kuumille kiville kahvin kanssa :)

Porkkanakakun pohja säilyy huoneenlämmössä, ja sopii myös pakastettavaksi ilman kuorrutusta.

Jääkaapissa kuorrutetun kakun maut voimistuvat, ja minusta kakku maistui superhyvältä seuraavana päivänä leipomisesta.

Hyvää ja simppeliä!!! Tätä ohjetta voi muokkailla vähän mielen mukaan, esim. appelsiininkuoren määrää ja kuorrutteen aineksia vaihdellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti