maanantai 3. maaliskuuta 2014

Maistuvaa maaliskuuta!

Oho, helmikuu hurahti vauhdilla ja nyt ollaan jo maaliskuun puolella!!!! Keväässä parasta on se energisyys, jonka kevään tunnelma ja valoisuus tuo. Tänään tosin oli aika ankea ilma, mutta silti heräiltyäni aloin järjestellä paikkoja. Siivoilun lomassa katselin 24Kitchenin ohjelmaa, jossa Sara La Fountain kokkaili raakaruokaherkkuja. En voi oikeastaan sietää kyseistä ruokaohjelmaa, mutta tänään oli niin hyviä ohjeita, että kidutin itseäni katsomalla koko jakson... Aineksia ruokaohjelman herkkuihin ei kaapista löytynyt, mutta ohjelman inspiroimana teki mieli kokata jotain kevyttä ja keväistä lounaaksi. Harmaaseen räntäsadepäivään tarvikin vähän väriä, ja sitä saa värikkäästä kasvisruoasta!

(Ohjelman raw food salaatti ja zucchini-pasta jäivät kuitenkin kolkuttelemaan takaraivoon, eli niitä pitää joku kerta kokeilla. Ohjeet löytyivät pienen etsinnän jälkeen sivustolta http://www.24kitchen.fi)

Taannoisella Helsingin reissulla mukaan tarttui mukaan Hakaniemen hallista säilöttyjä sitruunoita, joista ajattelin siis tänään kehitellä jotain raikasta, kevyttä kasvisruokaa. 




Suolaan säilöttyjä kokonaisia sitruunoita käytetään runsaasti etenkin pohjoisafrikkalaisessa keittiössä, esim. marokkolaisen keittiön taginepatojen ja erilaisten riisi- ja couscousruokien mausteena. Säilötyt sitruunat sopivat myös laatikkoruokiin, salaatteihin, marinadeihin ja kastikkeisiin makua tuomaan. Sitruunat huuhdellaan kylmällä vedellä ennen käyttöä ja niitä voi lisätä ruokaan lohkoina, kuutioina tai hienonnettuna. Sitruunapurkista tulvahti huumaava sitruunantuoksu, ja niiden maku on hyvin intensiivinen: voimakkaan sitruunainen, suolainen ja kirpeä yhtäaikaa. 

Oma resepti lähti kehittymään siis pinaattinuudeleista (löytyy ainakin etnisistä ruokakaupoista), avokadosta ja pestosta. Joukkoon vielä porkkanaa ja tomaattia, paljon sipulia ja mausteita. 

Ihanaa kevätruokaa! 






SITRUUNAINEN AVOKADO-NUUDELIWOKKI


Ainekset:

1/2 pkt pinaattinuudelia (2 nippua paketista)

2 porkkanaa
2 avokadoa
4 pientä sipulia (puna- ja keltasipulia)
1 tomaatti
2-3 valkosipulinkynttä
2-3 tl pestoa
1/2 säilöttyä suolasitruunaa
soijakastiketta
mustapipppuria
seesamiöljyä
ruokaöljyä
ruususuolaa

Tarjoiluun:

Ituja ja pestoa, (raastettua macadamianpähkinää)

Pilko ja paloittele kasvikset: kuori porkkanat ja suikaloi kuorimaveitsellä porkkanasta pitkittäissuunnassa lastuja. Pilko sipulit ja valkosipuli. Koverra lusikalla avokadoista hedelmäliha. Huuhtele säilötty sitruunanpuolikas kylmällä vedellä ja hienonna pieneksi silpuksi. Leikkaa tomaatti kuutioiksi.





Keitä pinaattinuudelit runsaassa vedessä, johon on lisätty muutama rouhaisu ruususuolaa: anna nuudelien kiehua 3 minuuttia, jonka jälkeen kaada keitinvesi pois ja huuhtele nuudelit lävikössä. Lisää jäähtyneet nuudelit takaisin kattilaan, sekoita joukkoon tilkka (n. 1/2 tl seesamiöljyä)




Kuumenna muutama ruokalusikallinen öljyä wokki- tai paistinpannulla, ja kuullota miedolla lämmöllä pilkotut sipulit, porkkanasuikaleet, hienonnettu sitruuna ja tomaattikuutiot. Mausta kasvisseos lorauksella soijakastiketta ja rouhitulla mustapippurilla. Lisää peston sekaan loraus (pari teelusikallista) ruokaöljyä, ja lisää pesto-öljyseos kasvisten joukkoon. 


Kun kasvikset ovat hieman pehmentyneet, lisää joukkoon keitetty pinaattinuudeli ja sekoita. 

Nostele nuudeliwokki annoksiksi lautaselle ja lisää annoksiin viimeisenä pilkotut avokadot. Koristele annos iduilla ja pestolla ja rouhi päälle vielä mustapippuria. Halutessasi voit raastaa annoksen päälle vielä macadamianpähkinää, joka toimii parmesaanin korvikkeena (tänään kokkiohjelmasta opittua!)

Tämä kevyt ja maukas kasvisruoka maistuu myös kylmänä nuudelisalaattina.





Lopputulos oli oikein onnistunut ja oman ruokafilosofiani mukainen: tuoreita raaka-aineita, hyviä makuja ja jopa ihan terveellistä! Tätä ruokaa meni helposti pari lautasellista, eikä tullut edes ähky olo. Jälkiruoaksi maistui kahvi ja muutama pala Fazerin sinistä :)


1 kommentti:

  1. Aivan ihanan näköistä! Laiska kokki itä-helsingistä saattaa tuota vaikka ihan kokeilla. Sä oot kyllä varsinainen taiteilija, myös keittiössä näemmä. Kun odotat sitä että lyöt läpi taiteilijana lopullisesti niin alkaa nyt vaan tekemään sitä keittokirjaa sillä välin...

    VastaaPoista