keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Blinejä harmaan päivän piristykseksi

Sumuinen päivä on saanut todellakin kaipaamaan kevättä, auringonvaloa ja kirkkautta. Aamuinen superterveellinen mehu kuitenkin antoi potkua ja energiaa tähän harmaaseen päivään. Mehulinkoa olen hehkuttanut jo monille tutuille, enkä suotta! Aamulla heitin linkoon greipin, porkkanoita, limen ja appelsiineja, ja tuli niin kauniin väristä ja herkullisen (sekä terveellisen) makuista mehua, että heti piristyi! 

Eiliset uutiset vanhan kouluni palosta aiheutti huolta ja murhetta, mutta onneksi sukulaisnuoret muiden oppilaiden tavoin selvisivät onnettomuudesta lähinnä säikähdyksellä. Harmittaa kuitenkin koko koulun, henkilökunnan ja oppilaiden puolesta, itsekin siellä kuusi vuotta elämästäni aika tiiviisti viettäneenä. Rankka juttu kaikenkaikkiaan tuollainen onnettomuus, jossa oli kaikki ainekset paljon pahempiikin seurauksiin. On ollut kuitenkin hieno huomata, kun monet kaupunkilaiset ja ulkopuolisetkin ovat auttaneet tulipalon vuoksi vaikeuksiin joutuneen musikaalin toteuttamisessa (lavasteet ja soittimet sekä tapahtumapaikka kun tuhoutuivat tulipalossa). Ehkä kotikaupungillani on vielä jotain toivoa, kun tällaista yhteishenkeä kuitenkin löytyy...

Eilen hankittiin valmiiksi blinitarvikkeet, ja tänään pääsi herkuttelemaan blineillä. Aivan ihanaa talviruokaa!!! Blinit ovat kyllä venäläisen keittiön lahja maailmalle. Tälläkään kertaa ei tullut noudatettua ihan tarkkaan ohjetta, mutta blinitaikinasta tuli soveltamisesta huolimatta todella onnistunut. 

BLINIT
(16 pientä ja 4 isoa bliniä)

Taikina
(alkuperäinen ohje Viljatuotteen tattarijauhopakkauksesta, tässä oma versioni)

2 dl kermaviiliä
loraus kuumaa vettä
n. 1/3 pss kuivahiivaa
1,5 dl tattarijauhoja
0,75 dl grahamjauhoja
n. 3 rkl ohrajauhoja
vajaa 1 tl sokeria
reilu 1 dl kuumaa maitoa
3 rkl voisulaa
1 tl suolaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Sekoita huoneenlämpöinen kermaviili, kuivahiiva ja tattari- ja grahamjauhot sekä sokeri. Lisää joukkoon loraus kuumaa vettä (hiivan herättämiseksi)


Anna taikinan kohota pari tuntia huoneenlämmössä.


Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. 


Sekoita taikinan joukkoon ennen paistamista kuuma maito, suola, voisula, keltuainen. Lisää viimeisenä taikinaan vaahdoksi vatkattu valkuainen varovasti sekoittain (taikinakaavin hyvä tässä apuna)


Paista miedolla lämmöllä blinipannulla suurempia tai ohukaispannulla pienempiä blinejä (itse paistoin samaan aikaan sekä valurautaisella blinipannulla että teflonpäällysteisellä pikkulettupannulla, niin valmistuivat sopivaan tahtiin)


Blinit kohoavat ihanan pullukoiksi paistamisen aikana, ja väriäkin saa tulla pintaan.


TARJOILUUN


-smetanaa

-muikunmätiä
-kylmäsavulohta
-punasipulia
-maustekurkkua
-katkarapuja
-hunajaa
-mustapippuria

Blinit kaipaavat täytteekseen ehdottomasti yllämainittuja herkkuja. Katkaravut tosin eivät ole välttämättömiä, mutta ilman smetanaa, maustekurkkua, punasipulia ja hunajaa blinit eivät ainakaan onnistu!!!

Viidestä pikkublinistä tuli jo aika maittava ateria, pienemmästä määrästäkin lähti jo nälkä. Kokeilin eri täyteyhdistelmiä, ja kaikessa yksinkertaisuudessa paras saattoi olla hunaja-smetana-maustekurkku-mustapippuri (kiitos entisten naapureiden Saaran ja Villen, joilta tämä yhdistelmä on opittu). No, yhtä herkkua oli myös kylmäsavulohi-mäti-smetana-sipuli-maustekurkku-yhdistelmä. 









Näillä eväillä sai puhtia päivään, ja voimia seuraavaan urakkaan eli kylpyhuoneen ja saunan siivoamiseen! Siinä sitä tekemistä riittääkin! Onneksi eilen sain maalailtua koko päivän, ja tänäänkin aamupäivällä jatkoin tauluja, niin joutaa välillä tekemään jotain "hyödyllistäkin"

Laittelen näyttelyyn valmisteilla olevista töistä kuvia, kunhan niitä saan räpsittyä valoisan aikaan.






2 kommenttia:

  1. Namskis! Onpa houkuttelevan näköistä. Taitaa mun ilman leivinjauhetta leivottu kakku nyt jäädä auttamatta kakkoseksi. Olen niin sivistymätön että en ole muistaakseni ikinä syönyt blinejä mutta hyvältä näyttää, ei käy kieltäminen.
    Toisen postauksen kärpässieni kynnet on niiiiiiiin SÖPÖT! Ja hei, taiteen teko ON hyödyllistä.
    Kuten huomaat, olen tehokkaana ihmisenä kommentoinut kaikkea samalla.
    Sen verran täytyy vielä sanoa loppuviimeksi että jollain kouvolalaisella naisella täytyy olla oudon näköisiä kissoja... ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, blinit ovat maistamisen arvoisia :) Itsekin tutustuin blineihin vasta pari vuotta sitten. Ravintolassa olen myös syönyt, mutta olivat todellinen pettymys (eli kannattaa tehdä itse!) Taikinasta on monenlaisia versioita, ja helpommalla ja nopeimmin selviää, jos tekee blinitaikinan kuten esim. Valion ohjeessa: http://www.valio.fi/reseptit/muhkeat-rahkaletut-pikablinit-1/

      Kärpässienikynsistä onkin vähän tullut mun tavaramerkki, eikä lakkauksessakaan niin kauaa mene, vaikka joutuukin vähän näpertelemään :) Niin, ja ne kissat... siis pöllöt: täällä kaikki on mahdollista!

      Poista