torstai 17. huhtikuuta 2014

Maailman ihanin leipä!

Otsikko saattaa kuulostaa hieman liioitellulta, mutta ihan oikeasti tämä on parasta leipää mitä olen ikinä itse onnistunut tekemään. Ja pärjää kyllä vertailussa monien leipomon leipien kanssa!!! Ja niin oli nättikin!

Mikä parasta, tämä ohje on helppo, ei vaadi mitään ihmeellisiä raaka-aineita, ja lopputulos on todella maukas. Ainut, mitä tämä vaatii, on aika, sillä taikina tehdään edellispäivänä/iltana jääkaappiin ja paistetaan vasta seuraavana päivänä. Mutta on kyllä odottamisen arvoista :)

Ihanaa itsetehtyä, vastapaistettua leipää, olkaa hyvät!



Ohjeen löysin Pieni ihana-blogista, josta sen löytää osoitteesta:
http://pieniihana.blogspot.fi/search/label/leiv%C3%A4t

TAIKINA

7 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
3,5 dl lämmintä vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään ja lisää lämmin vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. 

Taikinaan voi vaivata sitkon, mutta hyvä leipä tulee ilmankin. 
Peitä kulho tiukasti kelmulla ja laita jääkaappiin odottelemaan 12-18 tunniksi. 

Jääkaapissa oleskeltuaan taikinan kuuluu olla löysempää ja kuplivaa, jotakuinkin tämän näköistä:


Ota kulho huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita samalla uuninkestävä pata kuumenemaan uuniin. 

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikina palloksi. Jos taikina on kovin löysää, lisää jauhoja. Tässä vaiheessa taikinaan voi lisätä myös esim. siemeniä tai juustoraastetta. (Maukasta leipää tuli ilman mitään lisäyksiä, joten ei vaadi mitään ekstraa.)

Kun taikinapallo on valmis, peitä se kevyesti kelmulla.



Uunin ja padan kuumennuttua poista taikinapallosta kelmu ja laita taikina pataan. Paista palleroa padassa kannen alla ensin 30 min ja sen jälkeen ilman kantta vielä n. 15 min.


Ja sitten... Ihana leipänen on valmis nautittavaksi! Ihan kuin taikuutta!!!


Tämä kaunis leipä ei kaipaa seurakseen muuta kuin hyvää margariinia tai voita. No, juustokin sopii. Tätä kaunokaista on vaikea uskoa kotona leivotuksi! Sen lisäksi, että leipä on mitä kaunein, on siinä aivan ihanan rapea kuori!  (Leikatessa kannattaa tosin olla varovainen, koska kuori on olla todella rapea ja kova, eli terävä veitsi käyttöön varoen...)




Ei muuta kuin ihania leipähetkiä tämän herkun kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti