perjantai 18. huhtikuuta 2014

Syö värejä

Kuluneen viikon ruokajutut ovat olleet oikeaa värien ilotulitusta! Mutta oman hyvinvoinnin takaakin se, että syö monipuolisesti värikkäitä kasviksia.

Ja lohdutuksen sana kasvisten suhteen nirsoilijoille tai muuten vain ennakkoluuloisille: itse olin lapsena niin nirso, etten suostunut syömään edes jauhelihakastiketta, jos tiesin siinä olevan sipulia silputtuna. Eksoottisin kasvis lapsuudessani taisi olla paprika. No, niistä ajoista on tultu aika pitkälle, enkä vierasta enää oikeastaan mitään kasviksia tai juureksia. Erilaisia sipuleita käytän kaikessa ruoanlaitossa, ja jopa aiemmin hieman ennakkoluuloja herättänyt munakoisokin on päässyt ruokalistalle. Ruusukaali taitaa olla ainut, jonka suhteen on vielä pieniä traumoja (päiväkodin ruokailumetodeista johtuen), mutta sitäkin olen yrittänyt oppia syömään. Paras saavutus oli se, että olen jo monesti syönyt entistä inhoakkiani fenkolia, ja alkanut pitämään myös siitä! Hyvä minä! 

Monet ennakkoluulot kasviksiin liittyen juontavat varmaan juurensa huonoista ruokakokemuksista, joissa on joutunut väkisin syömään jotain pahaa tai mautonta. Tai sitten ei vaan osata hyödyntää ja valmistaa kasviksia. Höyrytetyt tai muuten vaan lötsöt vihannekset ja juurekset ilman mitään mausteita ovatkin aika kaukana kasvisherkuista... Juju piileekin hyvissä, tuoreissa raaka-aineissa ja oikeanlaisessa maustamisessa. Siinähän se koko ruoanlaiton salaisuus piilee.
PS. Unohtakaa pakasteet! 

Ruokasaarna jatkuu... Tuntuu kummalliselta, että ihmiset syövät vaikka minkälaista (eines)moskaa, ja sitten vielä valittelevat huonoa oloa, väsymystä, vatsavaivoja tai mitä milloinkin. Kaikki ruoka ei sovi kaikille, mutta siksi kannattaakin opetella löytämään sellainen ruokavalio, josta itselle tulee hyvä olo. Joku syö paljon hiilihydraatteja, joku toinen ei. Jollekin viljatuotteet sopii, toiselle ei. Joku syö punaista lihaa, joku taas ei. Kyse on kokonaisuudesta: ja monipuolinen, terveellinen ruokavalio sallii myös herkuttelun. Ai niin, sitten se liikunta... No, sitä en itse tällä hetkellä harrasta, joten ei lähdetä sille aihealueelle ollenkaan (aloitan taas juoksun, kunhan kelit vähän paranee eikä ole niin kova tuuli). No, se siitä ruoka- ja terveyspropagandasta. Omana ideana on vain jakaa itselle kivoja ruokajuttuja ja antaa ruokavinkkejä, jotka olen hyviksi havainnut, ja toivon, että niistä tulee myös inspiraatiota keittiöön jollekin. Piste.

Monet viime aikojen ruoat ovat siis koostuneet aika pitkälti samoista raaka-aineista: paljon on ollut punasipulia, porkkanaa, avokadoa, parsakaalia, tomaattia, kesäkurpitsaa, sitruunaa ja vihreää tankoparsaa. Näistäkin aineksista saa taiottua vaikka mitä eri versioita! Kasvisten kaveriksi on päätynyt milloin nuudelia ja milloin värikästä pastaa, ja lisukkeeksi kananmunaa, fetaa, pestoa, oliiveja, pinjansiemeniä tai juustoa. Mausteiksi on jo vakiintuneet sitruunasuola ja mustapippuri: muuta ei oikeastaan tarvitakaan!

Tässä vähän kuvaa siitä, mitä tällä viikolla on ollut tarjolla:

Mausteista kasvispastaa parsakaalin, miniluumutomaattien ja oliivien kera. Päällä pecorino-raastetta, lisukkeena kurkkua ja avokadoa vaalean balsamicosiirapin kera. Raikas ja kevyt lounas!




Jälkiruokana on tällä viikolla toimineet mini-Kinderit! Aikoinaan jouduin ulkomailta ostelemaan kotiinvietäväksi Kinder Schokobonseja, koska jäin Saksan aikoina ihan koukkuun niihin. Onneksi niitä saa nykyään melkein joka ruokakaupasta Suomestakin, niin ei tarvitse maailmalta etsiä. 

Nämä herkut sain nimipäivän kunniaksi, mutta nyt on jo kulho tyhjä...


Pastalinja jatkui seuraavanakin päivänä, mutta tällä kertaa värikkään pastan lisukkeena oli aivan ihanaa tuoretta vihreää tankoparsaa voi-öljyseoksessa paistettuna. Lisäksi vähän punasipulia, porkkanaa, oliiveita, kesäkurpitsaa, fetakuutioita, pinjansiemeniä ja pecorinoa. 

Tuoreet tankoparsat on yksi kevään parhaita juttuja! Parsainnostuksissani opettelin viime keväänä tekemään myös hollandaise-kastiketta, mutta eivät nämä välttämättä mitään kastikkeita kaipaa: pannulla paistettuna, suolalla ja pippurilla maustettuna maistuu kyllä ihan sellaisenaan.







Loppuviikon lounaaksi kehittelin lopuista kasviksista simppelin päiväruoan: paketillinen keitettyjä nuudeleita heitetään pannulle, jossa on kuulotettuja kasviksia (punasipuli, kesäkurpitsa, tomaatti). Paistetaan nuudeli-kasviseosta pannulla hetken ajan, rikotaan pannulle nuudeli-kasvisseoksen joukkoon kananmuna ja lisätään mausteet (chilikastike, mustapippuri, sitruunasuola). Kun kananmuna alkaa olla hyytynyt nuudelien seassa, loraus vielä soijaa sekaan maun mukaan. Tarjoiluun fetaa ja oliiveja, yksi avokado kuutioituna ja vaaleaa balsamico-kastiketta sekä lopuksi reilu rouhaisu mustapippuria myllystä. 

Tässä vähän niinkuin Aasia kohtaa Välimeren tai jotain sinne päin :)




Raikkaita ja maukkaita kasvisruokia on siis mahtunut tähän viikkoon, eikä linja varmaan kovin radikaalisti tule muuttumaan tulevinakaan päivinä. Onneksi olen oppinut käyttämään luovuutta myös kokkailuissa, joten ei huolta, että kyllästyisi omatekemiin ruokiin. 



Pitkäperjantai menikin melkein eineksillä :) Valmiita pestotäytteisiä peruna-gnoccheja kasvisten kera:



Ja jälkkäriksi espressoa ja kaupan tiramisua. Ei mikään oma ykkössuosikki, mutta meni kahvin kanssa. Pitäisi tehdä itse joskus.


Maailma on täynnä mahtavia makuja ja raaka-aineita, joten eri variaatioita ja kokeiltavaa riittää kyllä! Ei muuta kuin kokkaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti