keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Sushi-treenit jatkuu

Eiliset sushikokeilut menivät sen verran vaihtelevasti, joten tänään jatkettiin harjoituksia. Kokeiluista syntyi jättimakeja California roll-tyyliin, kasvis-lohimakeja ja muutama perinteisempi lohi-nigiri. 

Sushi tuntuu jakavan mielipiteitä, ja täytyy myöntää, että itsekin aikoinaan olen ollut aika nirso ja suhtautunut epäilevästi sushiin. Maku on kuitenkin kehittynyt sen verran vuosien myötä, että erilaiset sushit kuuluvat nykyisin ruokasuosikkeihin. Ja epäilijöille tiedoksi, ettei sushissa ole kyse siitä, että syödään raakaa kalaa, vaan susheja voi tehdä vaikka millaisista aineksista, ja monet sushit ovat myös ihan kasvisversioita, ilman kalaa tai äyriäisiä. 

Otin taas vähän vapauksia täytteiden suhteen, ja syntyikin aika toimivia makuyhdistelmiä. Suosittelen sushin kokeilemista kaikille: niiden tekeminen on kivaa, ja makuja voi vaihdella omien mieltymysten mukaan. Omat suosikkini ovat nigireissä kylmäsavu- ja graavilohi, makirullien täytteenä mm. kasvikset kuten kurkku, porkkana ja avokado sekä tonnikala. Katkaravut ovat myös monikäyttöisiä sushissa. 

Piparjuuritahna sopii erinomaisesti wasabin korvikkeeksi ja tuo samaa makua, muttei ole ihan niin tujua kuin wasabi (jonka hajukin saa minut aivastamaan....) Täytteisiin kokeilin myös yrtti-valkosipulimajoneesia, joka sopikin hyvin lohen kanssa. Punasipulisilppu ja keitetty porkkana olivat myös täytteitä, joita aiemmin en ole käyttänyt, mutta joihin tykästyin eilisissä ja tämänpäiväisissä sushikokeiluissa. Tällä kertaa bambumaton kanssa rullien kääriminenkin meni huomattavasti eilistä paremmin! Sushit pysyivät tällä kertaa kasassa syömisen aikanakin. 




California roll-tyyliin merilevämaton päälle painellaan ensin riisi, jonka päälle ripotellaan seesaminsiemet. Tuorekelmun pala laitetaan riisipinnan päälle, ja kelmun avulla levy käännetään ylösalaisin jatkoa varten. 




Bambumaton päällä on siis kelmun päällä oleva merilevä, jossa riisi ja seesaminsiemet jäävät alapuolelle. Lisäsin täytteeksi vielä riisiä ohuen kerroksen merilevän päälle, joten näistä susheista tuli jättikokoisia makeja, joissa riisiä on sekä ulko- että sisäpuolella.




Leikkaamiseen suosittelen käytettäväksi mahdollisimman terävää kokkiveistä (ei sahalaitaista). Veitsi kannattaa kastella kylmässä vedessä aina leikkaamisen välissä, jotta rulla leikkautuu siististi.


Jättimakien täytteenä siis avokado-porkkana-kurkku-piparjuuri



Toiseen sushisatsiin tuli täytteeksi piparjuuritahnaa, graavilohta, yrtti-valkosipulimajoneesia, punasipulia ja avokadoa. Näistä tuli vähän perinteisemmän näköisiä pikkususheja. 







Nigirit syntyy joko muotin avulla tai sitten käsin muotoillen. Kylmää vettä käytetään apuna, jottei tahmea sushiriisi takerru niin pahasti sormiin.


Tällaista jälkeä siis tällä kertaa sushikoulussa! Tarjoilussa kokeiltiin soijakastikkeen lisäksi teriyaki-kastiketta, joka sopikin mainiosti susheihin. Suupalojen välillä napsittiin säilöttyjä inkiväärisuikaleita, jotka puhdistavat suun mauista seuraavaa sushia varten. Aikoinaan Balilta tuliaisiksi saadut puikotkin otettiin vihdoin käyttöön.









Rohkeasti vaan siis kokeilemaan sushia, jos ei siihen vielä ole tutustunut! Ja laittakaa ihmeessä vinkkejä eri makuyhdistelmistä ja muutenkin kokemuksia sushista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti